History

Όλα άρχισαν το 2012 όταν ένα από τα πιο δραστήρια σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, με διευθυντή τον πολυπράγμονα Αντώνη Αθανασάκη, πραγματοποιεί μια εξαιρετική έκθεση αφιερωμένη σε 6 χανιώτες σκιτσογράφους. Ο Ηλίας Σκουλάς, ο Σπύρος Ορνεράκης, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Γρηγόρης Νιόλης, ο Βαγγέλης Ελευθερίου και ο Μπάμπης Κιαγιάς στολίζουν τον χώρο του σχολείου με τα έργα τους. Στον απόηχο της έκθεσης, πραγματοποιείται μια σειρά συναντήσεων για τους μαθητές του σχολείου με τον εικονογράφο Νίκο Ρεπούλιο για την τέχνη της σκιτσογραφίας,. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το 2013, με τον ξεχωριστό Σπύρο Ορνεράκη να πραγματοποιεί τα πρώτα μαθήματα, ενώ θα τον ακολουθήσει ένας παλιός μαθητής του, ο Μάριος Ιωαννίδης.

Τα μαθήματα συνεχίζονται, ενώ δίπλα στους μικρούς μαθητές, εκδηλώνει το ενδιαφέρον της και μια ομάδα ενηλίκων, καθηγητών κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι συγκροτείται η ομάδα που αργότερα θα πάρει το όνομα "+anima". Μια ομάδα καθαρά ερασιτεχνική, χωρίς εμπειρία και σχετικές γνώσεις καταπιάνεται με το κινούμενο σχέδιο με πηγαία όρεξη και έμπνευση και πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συναντήσεις με σκοπό την δημιουργία και την έκφραση μέσω της συγκεκριμένης τέχνης. Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2014, όπου στον χώρο του φιλόξενου 2ου Γυμνασίου, πραγματοποιείται μια εκδήλωση στην οποία παρουσιάζεται η πρώτη μικρού μήκους ταινία της ομάδας των "+anima". Την εκδήλωση συνοδεύει ο ταλαντούχος Γιώργος Πογιαντζής με ένα ξεχωριστό ηχητικό stand-up, αλλά και ένα γλέντι από πλήθος μουσικών.

Κι ενώ η παρέα πια των "+anima" συνεχίζει τις ταινίες της, το 2014 δημιουργείται το Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων, το οποίο αν και ξεκινάει δειλά, γεμίζει από κόσμο που συμμετέχει στα μαθήματα σκίτσου, κόμικ και κινουμένων σχεδίων. Οι κύκλοι των μαθηματών συνεχίζονται και πραγματοποιείται μια σειρά από εκθέσεις, οι οποίες φιλοξενούν αποκλειστικά έργα των μαθητών του εργαστηρίου, καθώς και τις ταινίες των "+anima". Μια νέα φουρνιά από μικρούς αλλά και μεγάλους, σκιτσάρει, φτιάχνει γελοιογραφίες, κόμιξ, αλλά και μικρά ταινιάκια animation. Παράλληλα έρχονται πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το 2015 η ομάδα του 2ου γυμνασίου θα πάρει το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό των εκδόσεων μεταίχμιο, ενώ το 2017 θα πάρει δύο βραβεία σε φεστιβάλ ταινιών στην Αγγλία (3ης καλύτερης ταινίας, αλλά και επίσης 3ης καλύτερης ταινίας με κριτές μια παιδική επιτροπή). Ταυτόχρονα οι ταινίες των "+anima", επιλέγονται σε πολλά φεστιβάλ και προβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2017. Το Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων, με την ομάδα "+anima", αποφασίζει να προχωρήσει την ετήσια έκθεση ένα βήμα παραπέρα. Πέντε χρόνια μετά, έχει έρθει η σειρά τους να φιλοξενήσουν στον τόπο τους, στα Χανιά, τις δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών. Έτσι, αρχίζει να στήνεται το 1ο Chania Cartoon & Animation Festival, το οποίο πολύ σύντομα αγκαλιάζεται όχι μόνο από το χανιώτικο κοινό, όχι μόνο από το ελληνικό, αλλά και από όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ, οι συμμετοχές μικρού μήκους animation από όλο τον κόσμο, είχαν ξεπεράσει τις εκατό. Το φεστιβάλ αποτελείται από δύο κύριους κορμούς. Το εκθεσιακό κομμάτι και το κομμάτι των προβολών. Στο εκθεσιακό κομμάτι φιλοξενούνται 25 Έλληνες Σκιτσογράφοι/Εικονογράφοι, παλιοί και καινούριοι. Μέσα σε αυτούς ξεχωριζούμε, τον Βαγγέλη Ελευθερίου αλλά και τον Σπύρο Ορνεράκη, οι οποίοι έρχονται να ενώσουν το παρελθόν της πρώτης έκθεσης το 2012 με το παρόν και την εξέλιξή του στο 1ο φεστιβάλ το 2017. Το παρόν δίνει και ο Γιώργος Πογιαντζής που ήταν εκεί στην πρώτη προβολή ταινίας το 2014, ενώ τώρα προλογίζει με το ταλέντο του ένα 3ήμερο προβολών, συνολικά 120 ταινιών.

Η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ, οδηγεί στην μετονομασία του σε Chaniartoon - International Comic & Animation Festival, με την διοργανωτική ομάδα συνεχώς να μεγαλώνει και να ατενίζει το μέλλον ελπίζοντας σε ένα φεστιβάλ που θα εξελιχθεί σε θεσμό.

Subcategories